Tahir Yıldırım
Cevap :Bakanlık, belediyeler ve ilgili odalar fiyat etiketine ilişkin hükümlerinin uygulanması ve izlenmesine ilişkin işleri yürütmekle görevli olduğundan, gereği yapılmak üzere bu mercilere başvurulabilir.
Süreyya İlgazi
Cevap :Cam, naylon, karton, kâğıt ve bunlara benzer maddelerden oluşan kutu, kova, şişe, kavanoz, poşet, torba ve benzeri ambalajlar içinde tüketiciye satılan malların etiketlerinde; satış fiyatları ile birim fiyatlarının aynı boyut ve renkte kolaylıkla görülebilir ve okunabilir şekilde yazılması zorunludur. Örneğin 3 kg’lık paket halinde satılan deterjanın 1 kg’lık fiyatı birim fiyatıdır. Malın birim fiyatının satış fiyatıyla aynı olması halinde birim fiyatının belirtilmesine gerek yoktur. Açık halde satılan mallara ilişkin fiyat etiketinde ise satış fiyatı yerine sadece birim fiyatının yer alması yeterlidir.
Şadan Doğanay
Cevap :Hayır, aynı kavramlar değildir. Meslek odalarınca hazırlanan “fiyat listesi, asgari/azami fiyat” tespitine ilişkin düzenlemeler fiyattan kaynaklanan haksız rekabetin önlenmesi olmak üzere satışlara standart getirilmesi amacı ile yapılmıştır.
Şafak Gültekin
Cevap :Mal veya hizmetin muhteviyatı itibariyle fiyat etiketi bulundurmasına uygun olmamasından dolayı satış fiyatı hakkında tüketicileri bilgilendirmek üzere kullanılan listedir. Malın veya hizmetin özelliğine ve tüketiciye sunuluş biçimine göre, belge, levha, pano ve benzerleri, işyerinde, tüketiciler tarafından kolaylıkla görülebilir ve okunabilir şekilde asılan, takılan veya konulan fiyat bilgisidir. Tarife ve fiyat listesinde gösterilen fiyatların dışında; servis ücreti veya herhangi bir isim altında başka bir ücret alınması halinde, bunun tarife ve fiyat listesinde gösterilmesi zorunludur.
Şaziye Ericek
Cevap :Etiketlerin, tarife ve fiyat listelerinin üzerindeki rakam ve harflerin; okunabilir, düzgün, eksiksiz, gerçeğe uygun, yeterli büyüklükte ve başka rakam, kelime ve işaretlerle karışıklığa sebebiyet vermeyecek şekilde olması, yanıltıcı ve aldatıcı bilgiler içermemesi zorunludur. Bu hususların tüketiciler tarafından kolaylıkla görülebilecek, okunabilecek ve hangi mal ya da hizmete ait olduğu açıkça belli olacak şekilde konulması gerekir.
Şehnaz Kalkan
Cevap :Fiyat etiketi malın niteliğine, satışa sunulduğu yerin büyüklüğüne, ticari usul ve adetlere göre malın üzerine veya aynı nitelikteki mal gruplarının veya raflarının üzerine konulmak, dikilmek, zımbalanmak, yapıştırılmak, bunlara herhangi bir bağ ile tutturulmak veya asılmak suretiyle yer alabilir.
Şenay Erdoğan
Cevap :İndirimli satışa konu edilen mal veya hizmetin indirimli satış fiyatı, indirimden önceki fiyatı, tarife ve fiyat listeleri ile etiketlerinde gösterilir. İndirimli satışa konu edilen mal veya hizmetin indirimden önceki fiyattan daha düşük fiyatla satışa sunulduğunun ispatı satıcı veya sağlayıcıya aittir. Yapılan indirimin miktarı veya oranı hesaplanırken indirimli satış fiyatından bir önceki satış fiyatı esas alınır. İndirimli satış fiyatının, malın veya hizmetin indirim öncesi satış fiyatıyla birlikte ve aynı büyüklükte gösterilmesi zorunludur.
Şengül Cangül
Cevap :Fiyat etiketinde; (malın üretildiği ülkeyi ifade eden) malın üretim yeri, (kalem, bardak, gömlek gibi malın türünü ifade eden) malın ayırıcı özelliği, tüm vergiler dâhil satış fiyatı ve (malın ticari teamül ile yerleşmiş satış usul ve şekillerine göre adet, uzunluk, ağırlık, alan veya hacim ölçülerinden biriyle ifade edilen tüm vergiler dâhil fiyatını ifade eden) birim fiyatı, malın satış fiyatı ve birim fiyatının uygulanmaya başlandığı tarih ile üretim yeri Türkiye olan mallar için Bakanlıkça tespit ve ilan edilen şekil, logo veya işaret yer almalıdır.
Erol Türkmenoğlu
Cevap :Fiyat etiketi, bir malın tüm vergiler dahil satış fiyatı, birim fiyatı, üretim yeri ile ayırıcı özellikleri hakkında tüketicileri bilgilendirmek üzere kullanılan çeşitli boyut ve şekillerdeki etiketi ifade etmektedir.
Şenol Kaymaz
Cevap :Tüketici lehine olan fiyat uygulanacaktır. Tüketicilerin, malın satış fiyatı ile kasa fiyatı arasında fark olduğunun ispatına yönelik belgeler ile Ticaret İl Müdürlüklerine başvurması halinde ilgili firma hakkında idari yaptırım uygulanabilecektir. Ayrıca, etiket fotoğrafı ile birlikte fatura/kasa fişi ile birlikte THH.ne başvurularak aradaki fiyat farkı geri istenebilir.
Şerife Özbaytar
Cevap :Evet, vardır. Üzerinde veya ambalajında, etikette aranılan hususlar basılı olarak açıkça yazılı bulunan mallarla, kitap, dergi ve gazete gibi üzerinde fiyatı belirtilmiş olan mallarda ve arttırma suretiyle veya özel kanunlarına göre satışı yapılan mallarda etiket bulundurulması zorunlu değildir. Bununla beraber, kıymetli taş veya madenlerden yapılmış mallarda da etiket ve liste koyma zorunluluğu bulunmamakla birlikte bu malların cinslerine göre birim satış fiyatları işyerinin uygun bir yerinde kolaylıkla görülebilir ve okunabilir bir şekilde yer almalıdır.
Şermin Özefe
Cevap :Satış fiyatlarının ‘Türk Lirası’, ‘TL’ veya ‘ ’ simgesi şeklinde yazılması zorunludur. Ancak yurt dışında ifa edilecek paket tur ve eğitim hizmetleri ile yurt dışına yönelik ulaşım ve konaklama hizmetlerinin fiyat listelerinde yabancı para cinsi yer alabilir.
Hesap Bilgileri Banka Adı : T.HALK BANKASI Hesap Adı : TUKODER Tüketiciyi Koruma Derneği IBAN : TR68 0001 2009 7340 0016 0000 19